“bug” i “debug”
June 25, 2016

Ransomware, nova vrsta prijetnje koja se pojavila unatrag nekoliko godina, mnogima je postala poznata kao “MUP virus”. No, bio je to tek prvi veliki napad…

Danas je ransomware kategorija koja je uzela toliko maha da je postao prijetnja Broj 1 u svijetu.

Prenosimo vijest u cijelosti s bug.hr

Prema istraživanju stručnjaka iz ruskog Kaspersky Laba, vodeća prijetnja za cyber sigurnost više nisu ATP (Advanced Persistent Threat) napadi, već su to sad ransomware zloćudne aplikacije.

U razdoblju od siječnja do ožujka ove godine otkriveno je 2900 novih ransomware modifikacija, što je je rast od 14% u odnosu na posljednji kvartal prošle godine. Osim toga, porastao je i broj napada na korisnike za 30% u odnosu na prethodni kvartal.

Tri vodeće obitelji ransomwarea tijekom prvog kvartala 2016. godine bile su Teslacrypt (58,4%), CTB-Locker (23,4%) i Cryptowall (3,4%). Najčešća metoda njihove distribucije bila je putem elektroničke pošte kroz maliciozne privitke ili poveznice na maliciozne internetske stranice.

Prema mišljenju Kasperskyjevih stručnjaka, jedan od ključnih razloga za rast ransomwarea je činjenica da se korisnici koji su pogođeni ransomwareom većinom odlučuju na plaćanje tražene otkupnine kako bi opet dobili svoje podatke.